Skriv ut

Tvättning

För att få lång livslängd på fabriksbelagd eller platsmålad plåt är det viktigt att ta bort smuts, algpåväxt och skräp som inte tvättas bort av regn.

Därför rekommenderas en regelbunden rengöring av alla ytor med fabriksbelagd plåt som är nedsmutsade. Denna rekommendation gäller i och för sig även andra typer av material om en lång livslängd ska erhållas.

Tvättningen bör utföras för hand med en mjuk borste eller med en enklare högtryckstvätt eventuellt med varmvattentillsats. Vid behov kan ett milt rengöringsmedel – pH 6-7- tillsättas vattnet. Tvättmedelsinblandningen bör inte göras för koncentrerad varför man bör följa tillverkarens rekommendationer. Tänk på att trycket vid högtryckstvättning helt beror på vilket avstånd från ytan som munstycket hålls. Det är naturligtvis också viktigt att inte spruta vatten på ett sådant sätt att det tränger in i falser eller andra skarvar och detaljer på taket eller fasaden. Särskilt viktigt är det att vara försiktig på enkelfalsade plåttäckningar.

Tvättning nerifrån och uppåt rekommenderas och ska alltid följas av en grundlig sköljning med vatten för att ta bort kvarvarande rengöringsmedel. Tvättningsriktningen nerifrån och upp rekommenderas för att tvättmedel och smuts inte ska torka ihop före sköljningen. Tvätta inte större ytor än att sköljning sker vått i vått. Fastbrända alkalirester skadar färgskiktet.

Bild 13:7. Vid tvättning ska aggregat som har ett tillräckligt arbetstryck och vattenmängd användas. Foto: Leif Johansson, RenovatorBild 13:7. Vid tvättning ska aggregat som har ett tillräckligt arbetstryck och vattenmängd användas. Foto: Leif Johansson, Renovator